13 augusti, 2014

"Kloan" och "Kröken"– Jonas och Sven Andersson

Lite kött på benen. Min farfars morfars far levde 1795 – 1873. Han hette Jonas Andersson, med öknamnet "Kloan". Detta enligt min pappas syssling Inger Svenssons släktforskningspapper, som hon i sin tur fått av en släkting.
Kloan hade (så klart) ett antal syskon. Det var ett par systrar (en Cathrina och en Cherstin och kanske någon mer) och en bunt med bröder, de ska ha varit 8 bröder (enligt Ingers släkting). Och dessa bröder ska alla ha haft härliga öknamn! Nämligen: Haren, Murarn, Foen (fast på västgötska: Föen), Kröken, Stom, Stövel och Rumpen. Förutom Jonas som kallades "Kloan" så ska "Rumpen" ha hetat Johannes (född 11/11 1798) och "Murarn" vara Magnus (född 1801). Vem som är vem av de andra är höljt i dunkel, men de namn som finns på övriga bröder är: Anderas (f. 1781), Lars samt Sven (f. 1791).
Flera av dessa figurer finns nämnda i denna text, av bygdereportern Carl Ryberg. Där står t.ex. att läsa:

På Karla gårdars skogsmarker bodde på 1850-talet runt femton torpare eller backstugusittare. De var gifta och hade i regel många barn samt levde under synnerligen små omständigheter. Deras mat och kläder var av enklaste slaget, vilket var naturligt, då förtjänsterna var små och ofta inga. Den som ena dagen fick vara utan arbete, missunnade den andre, som kanske hade fått arbete för en eller flera dagar (…) De här omnämnda torparna hade ett par får och någon också en ko. De flesta torparna igenkändes även under något öknamn, såsom Bralle, Stalle, Stom, Krök, Öst, Lust, Katte-Jonas, Dunder och Karl-Magnis. Mura-Magnis och hans son Andreas var sockenskräddare, som sydde åt både man- och kvinnfolk. Dessa människor, vilka på ett visst sätt utgjorde liksom en klass för sig, hade utan vidare lagt beslag på mark från kronoparken Edsmären och uppodlat den. Men sedan, när skiftet kom, fick de inte behålla ”sin jord”, och då blev det naturligtvis en ännu hårdare kamp för livsuppehället. 

Under sent 1700-tal och tidigt 1800-tal bodde denna familj med föräldrarna Anders (Andreas) Svensson (f. 1751) och Elin (f. Svensdotter, 15/12 1757-3/4 1849) på Backagården i Bitterna. Med tanke på vad som står ovan vet jag inte hur mycket detta ställe har att göra med dagens Backagården, kanske inte så mycket, men…
År 1811 (farfars morfar far "Kloan" var då 16 år) flyttar familjen från Backagården till Stommen.
Skifte i Öster Bitterna har jag uppgift på att det ska ha varit 1861.

Skiss över släktförhållande mellan mig och farfars morfar far Jonas "Kloan".
Nu visar det sig att även min farmors farfars far hörde till den här familjen. Denne man var Sven "Kröken" Anderson som var bror till "Kloan".
Jag är alltså släkt med båda bröderna Kloan och Kröken i rakt nedstigande led och det i sin tur innebär att min farfar Martins mamma och min farmor Esters pappa faktiskt var sysslingar. Och min farmor och farfar var då alltså släkt –nämligen bryllingar (eller fyrmänningar).