15 augusti, 2012

Johan från Tjockamossen, Prins Bertil och Kronprinsessan Louise

Farfar Martins bror Johan, eller John Holmes som han kallade sig efter att ha emigrerat gjorde nog en klassresa "over there" som imponerade på farfar och farmor, tror jag. Förutom att vara "in charge of roads and bridges" så skickade han hem det här fotot föreställande honom själv, i Amerika, tillsammans med Prins Bertil och Kronprinsessan Louise.
Baksidestexten på fotot lyder (något svårtydd) " Här ser ni kungabesöket i somras. Prins Bertil och Kronprinsessan Louise på besök (...?) i staden jag var ordförande i kommitén att taga emot dem.  Ni ser mig på bilden med den svarta rocken och ni ... i Philadelphia var den första svenska...".
Enligt Wikipedia var Prins Bertil och Kronprinsessan Louise på besök i Philadelphia sommaren 1938 för den formella invigningen av American Swedish Historical Museum den 28 juni. Under juni månad firades 300-års minnet av den svenska kolonin Nya Sveriges grundande 1638. Det verkar ju vara högst troligt att det är i samband med detta som John Holmes närvarar. Kanske kom kungabesöket också förbi Brockton Mass. eller så var var det Johan som reste i väg för att representera.
John Holmes något svårtydda handstil på kortets baksida.