05 januari, 2013

Emma Josefina


Emma Josefina Svensson, 28/7 1873-1965.
Min farfar Martins faster Emma Josefina, född Tjockamossen/Långöholm, gift med Karl Johan Svensson. Bosatt Tålanna, Väster Bitterna.
Här fyller hon 90 och blir omskriven i lokalpressen. Och ytterligare ett par år till levde hon, till 1965.

Texten i urklippet lyder:
"90 år fyller den 28 juli fru Emma Josefina Svensson, född Andersson, maka till framlidne lantbrukaren Karl-Johan Svensson, Tålanna, Bitterna.
Hon är född i Bitterna och vistas sedan några månader på Vidhemsgården i Vedum. Som barn bodde jubilaren tillsammans med sina föräldrar i Svenljunga varifrån hon flyttade till Tålanna. Här har hon skött sina fyra barn och helt och hållet ägnat sig åt hemmet. Sedan 1949, då fru Svensson blev änka har hon varit bosatt hos en son.
Jubilaren är kyrkligt intresserad och pigg och vital för sin ålder."
 

Trots hög ålder är texten inte så lång. Om det betyder att hon inte levt ett så spännande liv -utöver de fyra barnen verkar flytten från Svenljunga till Bitterna vara den största händelsen- eller om det bara betyder att skribenten varit lat och ointresserad är ju svårt att veta.


Ovan ett av de få fotona i det här gamla albumet som det står skrivet något under. Antingen är det pappa eller farmor som skrivit dit: Anna (t.v) och Emma (t.h.). På fotot ser man också att det är taget vid en fotoateljé i Svenljunga. Emma Josefina hade en syster vid namn Anna som bosatte sig i Svenljunga. Som det står i artikeln var de också bosatta där en period som barn.
Det bör alltså vara Emma Josefina som ung på den här bilden. Gissningsvis är den tagen 1890-tal, i så fall är båda tjejerna i 20-års åldern här (Anna född 1875).Emma Josefina med ca. 70 års mellanrum på bilderna ovan.