27 oktober, 2011

Beväringsrekryten Martin Andersson


"Här får du se ena du känner igen, de som sitter och spelar. Hur mår du? Kanhända att jag kommer till dig i mitten af maj om en icke behöfver vara rädd för smitta. Låt mig veta om detta kort går fram."
Så står det på kortets baksida, kortet till farfar Martin Andersson som tydligen är i det militära i Axvall (Västgöta regemente). På samma plats som blivande svågern Sandfrid gör här får man tro.
Men vem är avsändaren, det verkar vara självklart för Martin, men knappast nu längre.
Vilka är schackspelarna och var sitter dom? Och vad är det för smitta? Har farfar en vanlig förkylning eller något värre (här låg också ett sanatorium)?
Kortet med 5-öres frimärket är poststämplat i Vedum 23 april, men året går inte att se. Dock bör det ju vara 10-tal när farfar gör militärtjänst. Han är född 1894, samma år som Sanfrid faktiskt. Var dom rentav i Axvall samtidigt, våren 1915?
Och kanske att det är det far och son som sitter och spelar. I så fall skulle det kunna vara farfarsfar August och någon av bröderna, kanske tvillingbror Axel (fast borde inte han gjort militärtjänsten samtidigt?) Och kanske att de i så fall sitter hemma i hemmet, stugan på Långöholm/Tjockamossen.
Eller så är det några helt andra, i ett helt annat finrum, någonstans i forna dagar i Vedumstrakten...


Om kortet är taget 1915 och om det skulle vara farfarsfar August med son Axel här på bild så skulle de två vara 59 resp. 21 år gamla.

Beväringsrekryten No 640 Martin Andersson, 33/114 Y. I. 6 1 komp. Axvall.
Martin Andersson står det på kortet, men någon gång bytte han namn till Johansson. När då och framför allt varför undrar man...